Auto, Kennisbank

Wat is het verschil tussen een benzine- en dieselmotor?

Er bestaan twee soorten verbrandingsmotoren, een diesel en benzinemotor. Beide motoren hebben hun eigen voor- en nadelen, maar wat zijn de verschillen tussen een benzine en dieselmotor? Dat beide motoren brandstof gebruiken is niet zo spannend. Voor benzinemotoren tanken we benzine brandstof en voor dieselmotoren dieselbrandstof. Echter zit het verschil in het ontstekingsmechanisme. Bij een benzinemotor wordt de benzinebrandstof door een bougie ontstoken en bij een dieselmotor door zelfontbranding. 

Wat betreft de rijervaring, zijn er wel grote verschillen tussen een benzine en dieselmotor. Een dieselmotor heeft namelijk een hoge koppel en trekt veel gemakkelijker op dan een benzinemotor die een hoog vermogen heeft. Je zult wel merken dat het rijden in een dieselmotor eenvoudig is, je rijdt veel makkelijker weg met een lager toerental. De benzinemotor trekt sneller op en heeft doorgaans meer vermogen.

Het laatste verschil zit in de brandstof (verbruik) en kosten. Een dieselmotor is duurder in wegenbelasting en verzekering. De prijs per liter diesel is daarentegen weer goedkoper dan benzine. Afhankelijk van de literprijs scheelt dit +/-€0,30 per liter. Vaak wordt een dieselauto gebruikt voor het rijden van langere afstanden. Rijd je minder dan 25.000 kilometer per jaar, dan is het advies om te kiezen voor een benzineauto. Verder is een benzineauto ook prima te gebruiken voor kleinere afstanden, terwijl een dieselauto daarvoor minder geschikt is. De kans op inwendige motorvervuiling zoals vervuilde injectoren, egr-klep en roetfilter nemen sneller toe.